Σύμφωνα με την ΑΦΗΣ, αυτά είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση όγκου απορριμμάτων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Προκειμένου όμως να γίνει πράξη η ανακύκλωση είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης μπαταριών, τα οποία περιλαμβάνουν τους κατάλληλους κάδους συλλογής τοποθετημένους στα βέλτιστα σημεία συλλογής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω ενημέρωσης.
Οι φορητές ηλεκτρικές μπαταρίες στην Ελλάδα κατηγοριοποιούνται κυρίως σε αλκαλικές, ψευδαργύρου/άνθρακα, κομβιόσχημες, νικελίου/καδμίου, νικελιουδριδίου μετάλλου, λιθίου ιόντος, μολύβδου οξέως κ.α. Προκειμένου να συλλεχθούν οι παραπάνω είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός σχεδίου αποκομιδής και ανακύκλωσης. Κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν σε σημεία προσβάσιμα από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό αξιοποιούνται Ο.Τ.Α και δημόσιοι φορείς (16%), σχολεία (21%), ιδιωτικές επιχειρήσεις (52%) και άλλες εγκαταστάσεις.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η συνολική ποσότητα που διατίθεται στην αγορά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η ετήσια διακίνηση φορητών παταριών παρουσίασε μείωση κατά 2.8%. Το γεγονός αυτό που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τάση αντικατάστασης συσκευών οι οποίες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας όπως επίσης και στην αύξηση χρήσης επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Ακόμα, ενδεικτικό της σημασίας ανακύκλωσης αποτελεί η αύξηση συμβεβλημένων παραγωγών και διαχειριστών αποβλήτων κατά 9%, 146 από 134, για το 2018 σε σχέση με το 2017 ενώ σε σύγκριση με το 2012 η αύξηση ήταν της τάξεως του 45%.